Allmän kurs – Gymnasienivå

Ta chansen och se världen öppna sig!

I våras gick vår första kull med interkulturella entreprenörer ut från skolan. Vi fångade förra deltagaren Josefine Bergman som är på väg tillbaka till Pucallpa i Peru för att arbeta som engelskalärare på UNIA, universitetet som Eslövs folkhögskola samarbetar med.

Hej Josefine! Hur har du haft det sedan du slutade kursen?
Jag har rest i Europa med en vän och kom hem strax innan nyår. Jag visste ju att jag skulle tillbaka till Pucallpa den här våren. Jag lämnade kvar en del av mitt hjärta där när klassen åkte hem igen och tvekade inte att tacka ja! när jag blev erbjuden att komma tillbaka till Peru och undervisa i engelska på UNIA och ett högstadium i staden.

Vad har studierna på allmän linje med interkulturell inriktning betytt för dig?
Allt! Jag hittade en riktning med vad jag vill göra med livet. Min världsbild har förändrats helt genom de möten som utbildningen gett mig – allt från praktikperioden i Berlin till den långa resan till den peruanska delen av amazonas. Innan jag började på utbildningen så hade jag provat en massa olika arbeten och rest runt lite. Jag anade inte vilken resa utbildningen skulle ta mig ut på, då när jag letade efter en skola där jag kunde läsa spanska.

Så det var därför du sökte utbildningen från början?
Ja, jag letade efter en utbildning där jag kunde läsa språk och kanske får resa och så dök den här kursen upp. Men jag hade ingen aning om vad studier på en folkhögskola kan innebära, faktiskt!

När du lär dig ett nytt språk så öppnas världen för dig, bokstavligt talat. Den växer. Du kan röra dig på ett helt annat vis. Så ta chansen att se världen öppna sig!


Vad ska man tänka på när man söker till allmän linje med interkulturell inriktning?
Att ta vara på möjligheten att lära dig något om världen och att förstå dig själv på ett nytt sätt. Jag visste inte att det här lilla fröet som såddes när jag sökte till Eslövs folkhögskola skulle ge mig ett nätverk på andra sidan världen.

När du lär dig ett nytt språk så öppnas världen för dig, bokstavligt talat. Den växer. Du kan röra dig på ett helt annat vis. Så ta chansen att se världen öppna sig!

Efter den här erfarenheten och inför de nya uppgifter du ska ha i framtiden – där du undervisar i ett område med flera kulturer och språk sida vid sida – vilken tycker du är den största utmaningen med interkulturell kommunikation?

Låt mig tänka lite. Jo, det är att kunna kliva ur sitt eget skal som säger ”jag vet hur världen ser ut” och möta den andra personen framför dig på riktigt. En person som har en helt annan uppfostran, språk, ja kanske är din totala motsats. Att inse att den personens världsbild är lika sann som din egen, när ni ska mötas. Det är det svåraste men också det som är så spännande!

Ju mer du kommunicerar och lever med människor från hela världen desto bättre förstår du världen som helhet. Efter min resa till Peru har jag utvecklat en allergi mot trångsynthet. Att resa så som vi gjorde är det bästa sättet att förstå och lära sig om hur världen hänger ihop. Jag unnar verkligen fler att göra den resan, som faktiskt öppnar världen för dig!

4 feb 2020

Denna artikel handlar om utbildningen Allmän kurs – Gymnasienivå.
Läs mer om utbildningen och ansök här.

Mer i samma kategori

Mer om Allmän kurs – Gymnasienivå