Allmän linje

Söker du efter ett bra sätt att ta nästa steg i livet, antingen till utökad allmänbildning eller vidare utbildning? Våra allmänna linjer vänder sig till dig utan gymnasiebetyg och ger dig möjlighet att i lugn takt och i trygg miljö få både stimulans och tid till eftertanke.

Vad innehåller allmän linje?

Våra allmänna linjer passar dig som inte har fullständiga gymnasiebetyg. På Eslövs folkhögskola har vi tre allmänna linjer: Grundkurs, Allmän Bas och Allmän Fortsättning.  Studierna är på heltid.

Vad innehåller grundkursen?

Saknar du grundskolebehörighet, behöver komplettera enstaka ämnen, eller känner osäkerhet inför studierna? Vi utgår från där du står och lägger upp en utbildningsplan som anpassas efter dig.

Vi börjar med att repetera de viktigaste grundläggande baskunskaperna och målet är att bli behörig i ämnena svenska, engelska och matematik från grundskolan. Vi lägger fokus på din personliga utveckling och utgår från dig och dina personliga förutsättningar, din motivation och de ämnen du ska läsa.

Låt grundkursen bli ditt första steg till fortsatta gymnasiestudier. Efter avslutad grundkurs är du redo för vidare studier på våra andra allmänna linjer.

Vad innehåller Allmän Bas?

På Allmän Bas läser du mot en grundläggande behörighet, där ämnen motsvarande gymnasie-nivå kombineras med folkhögskoleämnen.

Här sker dina ämnesstudier på folkhögskolans sätt, där tematiska arbeten, kreativa uppgifter och samhörighet blir en del av undervisningen. På Allmän Bas får du tiden och lugnet för att skapa grunden till dina fortsatta studier.

Vad innehåller Allmän Fortsättning?

Allmän Fortsättning vänder sig till dig som redan har något eller några års studier på gymnasium -eller folkhögskola bakom dig. Här kompletterar du din tidigare utbildning mot din behörighet – samtidigt som du kan läsa övriga samhällsorienterande ämnen inför högskolestudier.  Vi ser helst att du är godkänd i svenska 1 och gärna några andra gymnasiegemensamma ämnen.

 

Vilka möjligheter har jag efter utbildningen?

Med ett godkänt omdöme har du möjlighet att söka till universitet och högskola genom folkhögskolans egen kvotgrupp.
Du måste också vara godkänd i samtliga gymnasiegemensamma ämnen, antingen via oss eller tidigare studier.

Ämnen som krävs för grundläggande behörighet för att studera vidare på högskola och universitet efter de allmänna linjerna:
• Svenska 1, 2 och 3
• Engelska 5 och 6
• Matematik 1 a, b eller c
• Samhällskunskap 1a1
• Historia 1a1
• Religionskunskap 1
• Naturkunskap 1a1

Vilka är antagningsvillkoren?

För att gå Allmän Bas och Allmän Fortsättning behöver du vara färdig med grundskolan. Du som inte har avslutat grundskolan kan gå Grundkurs hos oss.
Du som är ny i Sverige ska ha avslutat sfi för att kunna börja på grundkursen.

Vad är ett studieomdöme?

Du som går ett år på folkhögskola får ett studieomdöme, vilket är en sammanfattande bedömning av din studieförmåga. Den årliga bedömningen görs gemensamt av alla dina lärare, som använder sig av en sjugradig skala.

Ansökan

Här ansöker du till ALLMÄN LINJE
Här ansöker du till GRUNDKURSEN

Sista ansökningsdag är 15 maj 2019
Förlängd ansökningsperiod!

Kontakt

Mattias Hallin Veres, utbildningsledare allmän linje
m.veres@eslovsfhsk.se

Skolan har gett mig en jätteboost

– Jag har jobbat på Ica sedan jag var 16 år, men som 34-åring började jag på allvar fundera över vad jag ville göra med livet. Mitt mål är att utbilda mig till socionom och vägen dit för mig går via Eslövs folkhögskola. Att börja plugga har varit väldigt givande och så mycket roligare än jag trodde. För första gången någonsin förstår jag matematik, lärarna här har en förmåga att finna vad man behöver för att utvecklas. Den hjälpen har jag aldrig fått tidigare. Studierna inom alla ämnen bara tickar på och det är första gången någonsin som jag får känna mig som en av de duktigaste deltagarna i klassen. Skolan har gett mig en jätteboost.

Ronny Johannesson, Allmän Bas

Aktuellt

Interkulturella möten på Eslövs folkhögskola

Frågeställningen Vad får dig att känna dig trygg?  har guidat SMF och EPF under deras arbete förra…

Folkhögskolornas internat är räddade – vi vann målet i högsta förvaltningsdomstolen

Folkhögskolorna i Sverige bedriver utbildning för vuxna och ger möjlighet för fler att nå högre…

Lyssna på våra sommarprat – Om vänskap

Sommar, sommar, sommar! Allmän linje har gjort sommarprat för er som ligger och latar er…