Vanliga frågor

Vad behöver man tänka på när man börjar på folkhögskola? Här nedan hittar du de vanligaste funderingarna som brukar komma in till oss.

Om du inte hittar svaren här får du gärna kontakta oss via mail eller telefon. Under kontakt hittar du bland annat kontaktuppgifter till Studie- och yrkesvägledare och internatansvarig.

Är utbildningarna CSN-grundade?

Ja, alla utbildningar hos oss, undantaget de samhällsstödjande kurserna, berättigar deltagarna till CSN.

Får jag betyg efter avslutad kurs?

Folkhögskolan har ett eget bedömningssystem och ger inte betyg i enskilda ämnen. I stället kan du som studerar på allmän linje få ett studieomdöme som är en sammanfattande bedömning av din studieförmåga. Bedömningen görs gemensamt av alla dina lärare på skolan. Studieomdöme ges på allmänna linjer som är minst 30 veckor långa, det vill säga oftast ett läsår.

Vid bedömning för studieomdöme beaktas följande faktorer:

• Kunskaper och färdigheter och utveckling av dessa
  • Förmåga till analys, bearbetning och överblick
  • Ambition, uthållighet och förmåga att organisera studier
  • Social förmåga

Folkhögskolan använder denna skala för studieomdömet:

• Utmärkt, 4
  • Mycket God – Utmärkt, 3,5
  • Mycket God, 3
  • God – Mycket God, 2,5
  • God, 2
  • Mindre God – God, 1,5
  • Mindre God, 1

På de särskilda linjerna får de studerande inget studieomdöme utan istället ett intyg efter fullgjord kurs.

Hur länge behöver jag studera hos er för att läsa upp min behörighet?

Det beror på vad du har med dig sedan tidigare. När du söker till högskola eller yrkeshögskola finns  det ett omfattningskrav på behörigheten som är tre års avklarade gymnasiestudier eller motsvarande. Har du gått två år på gymnasiet kan du gå ett år här. Är det så att du helt saknar gymnasiebehörighet behöver du gå tre år hos oss.

Kan jag arbeta samtidigt som jag studerar på skolan?

Alla studier här bedrivs på heltid, måndag till fredag. Det gör det svårt att kombinera studierna med ett arbete.

Kan jag läsa upp mina betyg från gymnasiet hos er?

Nej, du kan inte läsa upp betygen från gymnasiet. Däremot får du ett nytt studieomdöme efter avslutade folkhögskolestudier. När du senare söker vidare till högre studier kan du söka in via folkhögskolekvoten.

Vilka är terminstiderna under läsåret 19/20?

Höstterminen 2019: 19 augusti – 20 december (18 veckor)
Vårterminen 2020: 7 januari – 5 juni (22 veckor)

Lovdagar
Höstlov: vecka 44
Sportlov: vecka 8
Påsklov: veckan före Påskhelgen

Studiedagar
Eftermiddagen 26 september 2019
25 oktober 2019
14 februari 2020
29-30 april 2020

OBS!
Loven gäller inte för yrkesutbildningarna fritidsledare, barnskötare samt samhällsstödjande kurser.