Låtskrivarlinjen

Har du en uppsjö av goda idéer som du vill omvandla till ljuv musik? Vill du vara med och vidareutveckla ”det svenska musikundret” genom din kreativitet och konstnärlighet? På låtskrivarlinjen guidar vi dig från idé till färdig låt – här blir du en av framtidens låtskrivare.

Vad är en låtskrivare?

Precis som yrkestiteln antyder, är en låtskrivare en person som skriver text till och ljudsätter musik som sedan tolkas av andra soloartister, band och framträdare. En låtskrivare kan även arbeta mer kommersiellt, till exempel med reklammusik.

Låtskrivarens vardag består av en rad olika arbetsuppgifter. När en låt är skriven arbetar låtskrivaren med att ljudsätta den och slutligen skapa en demo, som sedan erbjuds till försäljning till skivbolag, musikproducenter och artister. De flesta låtskrivare arbetar på frilansbasis men vissa verksamheter inom musikindustrin har egna anställda låtskrivare.

Vad innehåller låtskrivarlinjen?

Låtskrivarlinjen är en ettårig kurs som riktar sig till dig som vill lära dig grunderna inom musikproduktion. För dig som är sångare, musiker eller producent som skriver egna låtar ger utbildningen dig verktyg att förverkliga dina idéer och hitta en väg in i musikbranschen.

Tillsammans med aktiva låtskrivare i landet får du grundläggande kunskaper i komposition, arrangemang och författande av musik och text i olika genrer. Vi utgår från ditt eget uttryck och utforskar olika stilar med fokus på din utveckling och vidgade vyer. Du utvecklas i bland annat:

• Komposition.

• Musikhistoria. Vi utgår från den afroamerikanska traditionen som är roten till flera moderna musikstilar, till exempel pop, rock, blues, jazz och reggae.

• Studio- och ljudteknik. Grundläggande inspelningsteknik i datorstudio. Vi lär oss behärska musikprogram som Logic och Garageband. Praktisk ljudteknik med inriktning på mindre konserter och deltagaruppträdanden är också en del av kursen.

• Ensemble. Grundläggande hantering av de vanligaste instrumenten i samspel enligt afroamerikansk tradition. Vi spelar musik från olika genrer i utbildningssyfte, men fokuserar på de låtar som deltagarna själva har komponerat.

• Instrument och sång. Utveckla ditt instrument till en högre nivå. Undervisningen är gruppbaserad och indelad efter nivå.

• Empowerment. Ta kontroll över din egen situation och skapa dina egna jobb. Kunskap om olika organisationer och organ inom musikbranschen.

• Marknadsföring och kännedom om olika sätt att nå ut som låtskrivare.

• Projekt – turné och inspelningsprojekt.

 

Vilka möjligheter har jag efter utbildningen?

Med låtskrivarlinjen i bagaget är du rustad att kasta dig ut i musikbranschen. Du har fått ta del av både teoretisk och praktisk kunskap och dessutom anförskaffat dig ett unikt nätverk av kontakter.

Vilka är antagningsvillkoren?

Förutom fullgjorda gymnasiestudier vill vi att du har ett brinnande intresse för musik. Som sökande bjuds du in till skolan för en audition och en personlig intervju. Vi ber dig även ta med ett exempel på något musikrelaterat alster du skapat.

Ansökan

Här ansöker du till LÅTSKRIVARLINJEN

Sista ansökningsdag är 15 maj 2019
Förlängd ansökningsperiod!

Kontakt

Magnus Ringborn, utbildningsledare särskilda linjer och profil linjer
m.ringborn@eslovsfhsk.se

Daniel Karlsson, ansvarig lärare
d.karlsson@eslovsfhsk.se

Musiken är ny i mitt liv.

– Under en omfattande inre resa, som resulterat i att jag lärt känna mig själv på ett djupare plan, insåg jag att det fanns en massa text och melodier inom mig som ville komma ut. Jag har varit ute i arbetslivet i många år och har familj. När jag hittade Eslövs folkhögskola insåg jag att det var praktiskt genomförbart att bryta var- dagens ekorrhjul för att återvända till studier. Jag kände att jag behövde få vara kreativ och ha kul, vilket jag inte haft sedan jag var liten. Ledstjärnan i mitt liv har blivit att våga gå på det jag känner och vågar vara mig själv. Låtskrivarlinjen känns som en godisaffär som bjuder på massor med nytt.
Lina Ericson, Låtskrivarlinjen

Aktuellt

Folkhögskolornas internat är räddade – vi vann målet i högsta förvaltningsdomstolen

Folkhögskolorna i Sverige bedriver utbildning för vuxna och ger möjlighet för fler att nå högre…

Låtskrivarlinjen gav mig mod att lita på mitt egna uttryck

Amandine Aupeix gick ut låtskrivarlinjen för ett par år sedan och har sedan dess börjat…

Här får jag möjligheten att utveckla mitt eget artisteri

Isabelle Hedlund går på låtskrivarlinjen och fördjupar sig inom skrivande och komponerande. Under året har…