Beteendevetarlinjen

Beteendevetarlinjen är vår högskoleförberedande linje. Klurar du över hur det kommer sig att vi uppför oss bättre när vi tror att vi är iakttagna? Eller varför man vid alltför komplexa beslutsprocesser tenderar att välja att inte förändra någonting alls? På Beteendevetarlinjen får du kunskaper om mänskligt beteende, relationer och organisationer.

För dig som siktar mot akademiska studier

Vår beteendevetarlinje är ett bra första steg för fortsatta studier vid ett akademiskt program på högskola eller universitet. Beteendevetenskap är läran om mänskligt beteende och under året på beteendevetarlinjen kommer du att fördjupa dig i hur människor fungerar i olika sammanhang. Om du redan möter människor i din yrkesroll kan studierna på beteendevetarlinjen ge dig en fördjupad kompetens.

Du som går ett år på folkhögskola får ytterligare en möjlighet att söka till universitet eller högskola genom folkhögskolans egen kvotgrupp. Därmed konkurrerar du i ytterligare en kvotgrupp vid ansökan, vid sidan om dina gymnasiebetyg, eller med resultatet från högskoleprovet.

Vad innehåller Beteendevetarlinjen?

Utbildningen är ettårig och innehåller huvudsakligen beteendevetenskapliga ämnen som:
psykologi
pedagogik
interkulturell kommunikation
sociologi
religionssociologi
akademiskt skrivande

Även studier i svenska och engelska ingår och om du behöver komplettera fler behörighetsgivande ämnen kan du studera även dessa som tillval.

Under året lär du dig att utveckla din studieteknik och att skriva akademiska texter, reflektera kring och opponera på andras texter, hantera muntlig och skriftlig presentationsteknik, använda källkritik, förstå vetenskapsteori och
arbeta med faktatexter på engelska.

Vilka möjligheter har jag efter utbildningen?

Efter att ha avslutat den ettåriga utbildningen är du väl förberedd för vidare studier på högskola och universitet. Du har fått känna på det rätta studietempot och de krav som ställs på studieteknik, arbetsinsats och självdisciplin. Du som går ett år på folkhögskola får ytterligare en möjlighet att söka till universitet eller högskola genom folkhögskolans egen kvotgrupp.

Därmed konkurrerar du i ytterligare en kvotgrupp vid ansökan, vid sidan om ansökan med ditt studieomdöme eller resultatet från högskoleprovet som urvalsgrund.

Vilka är antagningsvillkoren?

För att bli antagen på beteendevetarlinjen bör du ha 2–3 år på folkhögskola
eller gymnasium. Du måsta ha godkända betyg i Svenska 2 och Engelska 5.

Ansökan

Här ansöker du till BETEENDEVETARLINJEN

Sista ansökningsdag är 15 maj 2019
Förlängd ansökningsperiod!

Kontakt

Mattias Hallin Veres, utbildningsledare Allmän linje
m.veres@eslovsfhsk.se

 

Nu är jag äntligen redo för högre studier

– Jag rekommenderar verkligen ett år folkhögskola efter gymnasiet – även för dig som har bra betyg. För här får du testa hur det är att gå med andra vuxna och läsa kurser som ligger på universitetsnivå, samtidigt som du övar dig i att ta eget ansvar för studierna.

Jag har också fått möjlighet att testa på och utvärdera vad det är för slags studier jag ska satsa på. Nu siktar jag mot att bli samhällsplanerare!

Kija Ismayilova, Beteendevetarlinjen

Aktuellt

Folkhögskolornas internat är räddade – vi vann målet i högsta förvaltningsdomstolen

Folkhögskolorna i Sverige bedriver utbildning för vuxna och ger möjlighet för fler att nå högre…

Välkommen på Öppet Hus!

Vi öppnar dörrarna till Öppet hus på skolan den 23 mars mellan kl 11 och…

Nu öppnar ansökan till våra kursstarter till hösten!

Välkommen till oss i höst! Nu är ansökan till höstens kurser öppna. Om du…