För dig som siktar på högre studier
Vår beteendevetarlinje är ett bra första steg för fortsatta studier vid akademiska kurser eller program på högskola eller universitet. Beteendevetenskap är läran om mänskligt beteende och under året på beteendevetarlinjen kommer du att fördjupa dig i hur människor fungerar i olika sammanhang. Om du redan möter människor i din yrkesroll kan studierna på beteendevetarlinjen ge dig en fördjupad kompetens.
Du som går ett år på folkhögskola får ytterligare en möjlighet att söka till universitet eller högskola genom folkhögskolans egen kvotgrupp. Därmed konkurrerar du i ytterligare en kvotgrupp vid ansökan, vid sidan om dina gymnasiebetyg, eller med resultatet från högskoleprovet.
Vad innehåller Beteendevetarlinjen?
Utbildningen är ettårig och innehåller ämnen som:
- psykologi
- akademiskt skrivande
- interkulturell kommunikation
- sociologi
- religionssociologi
- studieteknik för högre studier
även studier i svenska och engelska ingår. Om du behöver komplettera fler behörighetsgivande ämnen kan du studera även dessa som tillval.
Under året lär du dig att utveckla din studieteknik och att skriva akademiska texter, reflektera kring och opponera på andras texter, hantera muntlig och skriftlig presentationsteknik, använda källkritik, förstå vetenskapsteori och arbeta med faktatexter på engelska.
Hur är det att gå Allmän kurs?
Alla våra allmänna kurser inleds med att du gör en egen studieplanering. Där läggs grunden för dina studier på skolan. Dina egna mål och tankar spelar en stor roll för hur innehållet i din kurs kommer att se ut.
Att läsa på folkhögskola handlar om att lära sig nya saker, och om att växa som individ. Hos oss finns det inga skarpa gränser mellan skolan och övriga livet. Här får du utrymme både för din personliga utveckling och för att arbeta mot den behörighet du behöver skaffa dig för att kunna gå vidare i livet efter dina studier hos oss.
Så här fungerar folkhögskolans studieomdöme
Folkhögskolan har ett eget bedömningssystem och ger inte betyg i enskilda ämnen. Istället får du ett studieomdöme som är vår bedömning av hela din studieförmåga. När vi bedömer din studieförmåga tittar vi alltså inte på hur du presterat i varje enskilt kursmoment, utan bedömer istället hur väl du genomfört dina studier under din tid hos oss. Det här är den största skillnaden mellan att läsa in din högskolebehörighet på folkhögskola, jämfört med traditionellt gymnasium och KomVux.
Bedömningen görs gemensamt av alla dina lärare på skolan.
Efter att läst in dina behörigheter så kan du via folkhögskolans egen kvot, söka till högskola och universitet med ditt studieomdöme. Många kombinerar studieomdöme från folkhögskolan med sitt resultat från högskoleprovet.
Vid bedömning för studieomdöme beaktas följande faktorer:
- Kunskaper och färdigheter och utveckling av dessa
- Förmåga till analys, bearbetning och överblick
- Ambition, uthållighet och förmåga att organisera studier
- Social förmåga
Folkhögskolan använder denna skala för studieomdömet:
- Utmärkt, 4
- Mycket God – Utmärkt, 3,5
- Mycket God, 3
- God – Mycket God, 2,5
- God, 2
- Mindre God – God, 1,5
- Mindre God, 1