Fotbollstränarlinjen

Gillar du fotboll och ledarskap? Brinner du för att barn och ungdomar ska ha roligt och utvecklas när de spelar fotboll, eller drömmer du om att en dag vara tränare på elitnivå? Då är Fotbollstränarlinjen något för dig!

Fotbollstränarlinjen är en tvåårig tränarutbildning på heltid där du kan välja att studera under ett eller två år. Samtliga utbildningsveckor innehåller både praktik och teori. Praktiken genomförs utomhus på naturgräsplanen eller inomhus i en konstgräshall.

Din utveckling bygger mycket på ditt eget engagemang och på Fotbollstränarlinjen får du stöd och vägledning efter dina förutsättningar.

Tidigare deltagare på Fotbollstränarlinjen är idag verksamma i allt från ungdomslag på breddnivå till yppersta eliten. Hur långt du når som fotbollstränare är helt upp till dig själv. Det vi kan garantera dig är att du på Fotbollstränarlinjen får hjälp att ta ytterligare ett steg på vägen.

Vad innehåller fotbollstränarlinjen?

Utbildningen är en tvåårig tränar- och ledarutbildning. Våra instruktörer har gedigen tränar- och ledarerfarenhet från bland annat Svenska Fotbollförbundet och Skånes fotbollförbund.

Årskurs 1 utgörs av Svenska FF:s Tränarutbildning C, B Ungdom och A Ungdom.
Årskurs 2 består av Svenska FF:s Tränarutbildning UEFA B.

Exempel på kursinnehåll under utbildningen:

  • Ledarskap och lärande
  • Beskrivning av spelet
  • Lärande inom barn- och ungdomsfotbollen
  • Att kunna och förstå fotboll
  • Tränarens förhållningssätt under match
  • Fotbollsfys
  • Idrottsskador
  • Beteendeanalytiskt ledarskap
  • Säsongsplanering och periodisering

I utbildningen ingår även en studieresa till utlandet, där du får möjlighet att besöka de svenska elitlagens träningsläger.

Under utbildningen möter du instruktörer och gästföreläsare som har lång erfarenhet av ledarskap inom idrotten. Våra fasta instruktörer är Mats Svensson, tidigare målvaktstränare i MFF & Helsingborgs IF och för U21-landslaget för herrar. Lina Möller, tidigare landslagsspelare i handboll och med erfarenhet som elittränare i handboll. Jörgen Sellin, tidigare elittränare och elitspelare i basket samt Alexander Burman UEFA A & UEFA Youth certifierad tränare samt tränarutbildare för Skånes Fotbollförbund.

Nyfiken på vad som händer efter utbildningen? Här kan du läsa om Hannes Perssons resa till fotbollstränare och sportchef över en fotbollsakademi i Oslo.

En vecka på fotbollstränarlinjen

Fotbollstränarlinjen är landets enda yrkesutbildning där du under ett eller två år kan studera på heltid till yrket fotbollstränare.

Tre av veckans dagar består av SvFF:s officiella tränarutbildningar, teori på förmiddagarna och praktik på eftermiddagarna. Under praktikpassen får du möjlighet att både observera och själv leda träningar i vår funktionella konstgräshall. Den feedback som du får från tränarutbildarna och övriga kursdeltagare vid dessa tillfällen är utbildningens höjdpunkt, enligt flera tidigare deltagare. Fotbollslektionerna är tematiska med teman som speluppbyggnad, omställningar, fotbollsfys eller lärandemiljön.

Veckans övriga dagar består av ämnen som bland annat föreningsutveckling, videoanalys och statistik, idrottspsykologi samt röst och retorik, beroende på vilken årskurs du går. Dessa ämnen bidrar starkt till att du stärker din kompetens som en modern fotbollstränare.

Vanliga frågor

Kan jag söka direkt till årskurs 2?
Ja, om du tidigare har gått TU C, ”Gamla” Bas 1 eller Målvaktstränarutbildning B har du de förkunskaper som krävs för behörighet till årskurs 2. Annars söker du till årskurs 1.

Hur gör jag för att ansöka?
Från och med januari 2021 är ansökan öppen på Fotbollstränarlinjens hemsida. Klicka på länken ”ansök här” och följ anvisningarna.

Vad kostar det att studera på Fotbollstränarlinjen?
Terminsavgiften är 1200 kr/termin. Dessutom behöver du köpa kurslitteraturen till SvFF:s officiella tränarutbildningar. Övriga kostnader är bland annat resor till och från studiebesök och vår utbildningsresa utomlands. Utbildningen är CSN-berättigad.

Ska jag träna ett lag under utbildningstiden på Fotbollstränarlinjen?
Ja, SvFF:s tränarutbildningar bygger mycket på vad som sker i din ”hemmiljö”. Flera av hemuppgifterna ska du göra tillsammans med spelare och ledare i din egen förening.

På vilka sätt skiljer sig Fotbollstränarlinjen från distriktens tränarutbildningar?
Då det gäller fotbollsinnehållet innehållet, ingenting. Vi har däremot möjlighet att ägna mycket mer tid åt varje moment eftersom vi är en heltidsutbildning. Vi har betydligt fler praktikpass där du själv får leda träningar vilket ofta är avgörande för dina kvaliteter som fotbollstränare. Vi har dessutom ett flertal andra ämnen som är kopplade till rollen som fotbollstränare.

När får jag besked om jag blivit antagen eller inte?
Du får besked innan midsommar 2021.

 

 

Hur ansöker jag?

Fotbollstränarlinjen är en av våra särskilda linjer och vänder sig till dig som har ett brinnande intresse för fotboll och för att leda lag till utveckling och idrottsliga framgångar.

Antagningskrav
Årskurs 1:

• Grundskolekompetens
• Allmänt fotbollsintresse

Årskurs 2:
• Grundskolekompetens
• Ett års erfarenhet som tränare eller fem års erfarenhet som spelare, oavsett nivå eller ålder
• TUC, gamla Bas 1 eller Målvakt B

Terminsavgift: 1 200 kr/termin

Kontakt

Varje dag lär jag mig med något nytt om mig själv som ledare

Simon Christensson går andra året på fotbollstränarlinjen och har som mål att fortsätta arbeta som tränare för barn och ungdomslag. ”Jag har spelat fotboll sedan jag var 6-7 år. Idag tränar jag ett pojklag i Landskrona Bois. Varje dag när jag går från skolan har jag med mig kunskap och metoder som jag vill testa […]

Läs mer