Musikallinjen

Vill du se dina drömmar och idéer komma till liv på en musikalscen? Gillar du att gestalta och utveckla olika rollkaraktärer, genom både teater, dans och sång? Musikallinjen ger dig som vill arbeta kreativt och konstnärligt en god grund att stå på.

Musikallinjen är en specialiserad linje för dig som vill ägna två spännande terminer åt att fördjupa dig i sång, dans, teater och konstnärligt skapande. Under din tid hos oss får du chansen att växa inom de olika estetiska ämnena och utöver detta får du även arbeta mycket med din kreativa sida.

Våra lärare har erfarenheter från en rad olika sammanhang inom dans, sång och teater. Vissa utbildar i individuell sång, ensemble-sång och körsång, medan andra är kunniga i teater och konstnärligt skapande. Bland våra instruktörer finns representanter för Lovewell Institute for the Creative Arts och Attitude 69, en av Sveriges bästa dansskolor, där du som deltagare får möjlighet att träna.

Med hjälp av Lovewell-metoden, skapar vi under utbildningen nya musikalföreställningar från grunden där du genom skapandeprocessen utvecklar din kreativitet, självkänsla och samarbetsförmåga.

Under läsåret går vi på dans-, musik- och teaterföreställningar, gör studiebesök och turnerar med våra egna föreställningar. Vissa inslag i undervisningen sker dessutom på engelska vilket ger dig språkträning som du kan ha nytta av i musikal- och artistvärlden i framtiden.

Våra tidigare deltagare har gått vidare till skolor som Balettakademin och PAS men även till universitetsutbildningar inom projektledning och konstnärligt skapande och arbetar idag bland annat som artister, projektledare, programledare, komiker och scentekniker.

En vecka på Musikallinjen
Ett vanlig vecka på musikallinjen innehåller de här delarna:
• drama och teater i helklass
• sångensemble i grupp och helklass
• individuell sånglektion varannan vecka
• sångteknik i masterclassform
• dans i olika stilar
• projektutvecklad scenkonst och produktion.

Vissa veckor lägger vi mer tid på individuell undervisning, som ofta innebär monologträning och sånginterpretation. Utbildningen är på heltid.

Projekt under året på Musikallinjen

Kreativ fördjupning – Lovewell-projektet
Med hjälp av instruktörer från Lovewell Institute for the Creative Arts skapar vi en ny musikal från grunden. Lovewells gästlärare består av professionella artister med musik- och teaterbakgrunder i USA och Europa. Projektet startar tidigt under höstterminen och pågår under två veckor. Det ger dig och dina klasskamrater en intensiv övning i kreativa metoder. Ni får gräva djupt, samarbeta och låta er kreativitet ta fart.

Projektet avslutas med en ”stage reading” framför publik där ni redovisar er musikal med manus och live-musik, men utan full regi, rekvisita eller kostym. Till våren vidareutvecklar vi verket till en fullfjädrad produktion som vi kallar vårmusikal.

 “May we create today in the spirit of cooperation and joy.” 

– Lovewell Institute for the Creative Arts

Gruppfördjupning – Barnmusikal
I samarbete med Låtskrivarlinjen skapar vi och presenterar ett musikaliskt verk riktat till barn.

Individuell fördjupning – Tolkningskonsert
I samarbete med pianist gör vi en konsert där var och en sjunger en solosång framför publik. Fokus ligger på att uttrycka och förmedla sångens innehåll. Tillsammans arbetar vi med förberedelserna såväl sångtekniskt som dramatiskt.

Ensemblefördjupning – Vårmusikal
Under projektet vidareutvecklar vi musikalen vi skriver under Lovewell-projektet under hösten till en full produktion med regi, koreografi, scenografi, kostym m.m. Vårmusikalen är det största schemabrytande projektet under läsåret och brukar ha premiär i slutet av mars/början av april.

Auditionträning

Vill du söka vidare till estetiska utbildningar efter ditt år hos oss? Under året får deltagarna chansen att jobba med auditionmaterial och utveckla sin repertoar för auditions inom ämnena sång, dans och teater.

Våra samarbetspartners

Attitude 69 Dansstudio
Attitude 69 Dansstudio grundades av Annette Losell och är känd för sin stora dansglädje och sitt varierande utbud av klasser och stilar. I flera år har Attitude 69 Dancestudio fått utmärkelsen “Sveriges bästa dansskola” av juryn för Streetstars Dance School Challenge.

Lovewell Institute for the Creative Arts
Lovewell Institute är en ideell organisation som grundades i USA i slutet av 80-talet. Lovewell arrangerar kreativa workshops världen över, där deltagarna tillsammans med professionella ledare skapar och sätter upp nya musikaler helt utifrån gruppens egna idéer och förutsättningar. Lovewells workshops har under dessa år skapat hundratals föreställningar. Många av Lovewells tidigare deltagare har sedan gått vidare till professionella karriärer inom de konstnärliga områdena, och inom musikalgrenen specifikt finns det deltagare som idag verkar på såväl de stora scenerna i Sverige som Broadway i New York City.

Så här går antagningen till

Vårt uppdrag är att minska utbildningsklyftorna i samhället och bredda intresset för och delaktigheten i kulturlivet.

Antagningsprocess
Du söker till oss genom att skicka in din ansökan digitalt. Länk till ansökningsformuläret hittar du här på kurssidan när ansökningen öppnar. Sänd in din ansökan innan sista ansökningsdatum!

Vi tar emot din ansökan och ser efter om du är behörig till den kurs du sökt.

Alla behöriga sökande blir kallade till en intervju.
Kallelsen skickas ut via mail efter sista ansökningsdagen 1 maj.

Inför din intervju skickar du in auditionsmaterial, senast den 8 maj.
Du hittar all auditions-relaterad information här: Auditionsmaterial 2024

När vi genomfört alla intervjuer och antagningsprocessen är klar, får du ett antagningsbesked via mail. Besked skickas ut senast den 1 juni, via mail.

Om du har blivit antagen till kursen och fortfarande är intresserad av att börja hos oss, behöver du bekräfta platsen. Information om hur du gör detta får du samtidigt med ditt antagningsbesked. Det är viktigt att du bekräftar din plats, eftersom den annars kan gå vidare till nästa sökande.

Vi arbetar löpande med reservlistan fram till kursstart.

 

Lyssna på Spotify

Hur ansöker jag?

Ansökningen öppnar: 1 februari 2024
Ansökningen stänger: 1 maj 2024

Du behöver ha fullgjorda gymnasiestudier. Vi letar efter dig som är engagerad och som har lust att utvecklas inom sång, teater, dans och konstnärligt skapande tillsammans med andra, därför ber vi dig att skriva ett personligt brev och lämna två referenser vid ansökan. Som sökande inbjuds du till en audition samt en personlig intervju.

Auditions innebär att du förbereder, filmar och skickar in följande:
• En av de obligatoriska sångerna.
• En sång med bakgrund, eget komp eller a cappella, som du väljer själv.
• En monolog eller något du skapat själv. Det kan vara en dans, text, musik, bild, något du regisserat, filmat, sytt, snickrat, designat osv.
Vi är nyfikna på vad just du tycker om att göra.

Allt material och utförligare information hittar du här: Auditionsmaterial

Terminsavgift: 1 700 kr/termin
Materialtillägg: 1 000 kr/termin

I avgifterna ingår: lokal, ljud- och ljustekniker, rekvisita, externa föreläsare, försäkring, kaffe, frukt, användning av skolans minibuss, entréavgifter samt aktivitetsdagar.

Utbildningen är CSN berättigad.

Våra internat

Eslövs folkhögskola har ett internat, där du kan bo under tiden att du studerar hos oss.

Läs mer om våra internat

Evenemang

19 apr 2024 20 apr 2024 Vårmusikal

Kontakt

Från Los Angeles till Eslöv

Två veckors intensivt arbete med att skriva årets musikal är över. Vår musikallinje har arbetat hårt tillsammans med vår gästlärare Jacob Jeffries, musiker och låtskrivare från Los Angeles. Vi fick en liten pratstund med Jacob mellan arbetspassen. ”Jag arbetar som låtskrivare och artist i Los Angeles. Just nu är jag mitt i arbetet med att […]

Läs mer