Lärare och skräddarelev som använder en symaskin framför en skola för unga mödrar i Mbinga, Tanzania
Fritidsledarutbildningen

Folkbildning gör skillnad!

Vi har idag varit runt och besökt flera personer som är före detta deltagare på skolan i Mbinga, Tanzania. 

Något många av dem har gemensamt är en önskan att starta ett företag och lära ut sina kunskaper till ungdomar och därmed skapa något meningsfullt för ungdomarna att göra. 

Vi åkte ut för att besöka en tjej som heter Nanata. Hon har läst till skräddare på skolan och är färdigutbildad. 

Först ser man inte huset från den guppiga grusvägen, man ser bara en massa majs, men när vi följer en gång upp mellan växterna så ser vi ett litet hus gjord av tegelblock, som är tillverkade för hand av den röda leran som de har i marken. Där är inga rutor i fönstren, bara plast som hänger ner framför.  Golvet är hårdtrampad jord. Framför dörren står en tjej med sin mamma och ler till oss. 

Vi utväxlar hälsningar och blir sen inbjudna in i det lilla huset där Nanata berättar sin historia. 

Nanata blev gravid som tonåring, och problemet i Tanzania är att lagen säger att om en tjej blir gravid när hon går i det som motsvarar grundskola och gymnasiet, så får hon inte fortsätta sin utbildning.

Detta är ett problem för många unga tjejer, därför har KTA-föreningen skapat det som heter Mama course, där föreningen går in och stöttar dessa unga mödrar så de kan få en utbildning på en FDC-skola. 

De har även skapat ett daycare center som är anslutet till skolan där barnen kan vara medan mammorna har undervisning.  På detta vis har Nanata  utbildat sig till skräddare.

Hon driver nu en verksamhet från familjens hem och försöker spara ihop till att öppna en riktig butik. Hon håller även på att lära upp två tjejer i yrket för hon vill gärna lära ut sina kunskaper till andra.

Hälsningar från Tanzania och Ray och Jon!

 

18 apr 2017

Denna artikel handlar om utbildningen Fritidsledarutbildningen.
Läs mer om utbildningen och ansök här.

Mer i samma kategori

Mer om Fritidsledarutbildningen