Vy av huvudbyggnaden från Villavägen
Eslövs folkhögskola

Glad sommar!

Jag har varit med om skolavslutningar ganska många gånger i mitt liv och ändå känns det lika pirrigt fortfarande. Skolavslutning! Ett ord som rymmer så mycket! Det måste på något sätt vara sommaren som hoppar in i kroppen och gör en lite tokig. För vem kommer inte ihåg gräsfläckarna på den vita klänningen, illamåendet efter för mycket godis, tårta och läsk, eller känslan när man spanat in någon en hel termin och får till det, eller inte, på skolavslutningsfesten. Eller tröttheten dagen efter. Och tomheten, vad händer nu?

Skolavslutningar gör mig både glad och ledsen. Jag är glad eftersom den här dagen markerar att vi har lagt ett läsår bakom oss. Nu väntar en välbehövlig ledighet från skolan. Ledsen är jag för att en del av er kommer att sluta. Kanske också för att just den här stunden är så vacker och jag skulle vilja stanna tiden. Det är så roligt att se människor växa men det är samtidigt så sorgligt när man skall ta farväl. Till dig som nu vuxit ur vår skola säger jag: ”Lycka till!” Det har varit spännande att få följa med dig fram till den här dagen. Tänk på resan du gjort, kunskaper du fått och människor du träffat. Personer och minnen att spara långt inne i hjärtat. Tack för de dagar vi haft tillsammans.

Många av er sitter här och känner att det här läsåret har blivit precis så bra som ni önskade. Ni klarade det ni ville uppnå, kanske till och med lite bättre än vad ni vågat tro från början. Det är inte alltid lätt som en plätt att lära sig saker. Jag blir så glad när jag ser att ni kämpar och lyckas. Det känns som en förmån att få dela er framgång. Jag är jättestolt över att få vara rektor på en skola med så duktiga deltagare och fantastisk personal.

Någon kanske sitter och funderar på sådant som inte gick så bra det här året. Vilken tur att jag inte behöver berätta om alla saker som jag har misslyckats med i mitt liv. Då skulle ni få sitta här länge och det tror jag inte att ni vill en dag som denna. Jag vill bara påpeka att det är genom att misslyckas som man sedan kan lyckas. Titta på ett litet barn som skall lära sig gå. Det sätter sig på rumpan om och om igen men inte slutar det att försöka för det. Så är det hela livet. Alla måste trilla ibland. Du kanske har trillat hårt det här läsåret, du kanske har trillat flera gånger, men du har trots allt försökt och det är det som räknas.

Nu väntar en härlig tid. Många tror förstås att jag menar en tid av sol och bad och semester. Visst, så är det för många, men det är inte vad jag tänkte på. Oavsett om du skall åka på semester eller vara kvar hemma väntar en tid som inte är fylld och inrutad i ett schema i Schoolsoft och det är härligt. Kanske har du planerat in en massa aktiviteter, kanske inte, det som finns i stunden just nu är att nu kan vad som helst hända och det är just du som äger tiden. I vardagen har vi så fullt upp med allt vi planerat att vi sällan hinner se och fundera över ingenting. Nu har du chansen. Du kan antingen ligga på ryggen och titta på molnen eller också kan du göra en hel massa saker. Det är du som bestämmer. Nu är det är du som lägger schemat. Fast inte för alltid.

Till hösten vill jag se en del av er igen, fyllda med den där härliga höstenergin.

Till er som slutar, ni alla är sådana människor som märks, tar plats och förgyller världen. Både på din nya skola eller arbetsplats och när du kommer tillbaka och hälsar på oss här. Ni alla är människor som gör världen till en bättre plats! En riktigt glad sommar önskar jag er alla!

 

Ulrika

 

11 jun 2017

Mer i samma kategori

Mer om Glad sommar!