Deltagarporträtt framför skolans huvudbyggnad med snö
Eslövs folkhögskola

Från Folkhögskolespåret till Liljevalchs vårsalong!

Hamed Sama har tillsammans med flera andra ensamkommande ungdomar deltagit i Skaparkollektivet Formas installation 17 000. Installationen är en av de få konstverk som blev uttagen till årets Vårsalongen på Liljevalchs i Stockholm. Hamed började på Folkhögskolespåret hos Eslövs folkhögskola för två år sedan och studerar nu på vår allmänna linje. I dagarna är Hamed på väg upp till Stockholm och vernissagen på Liljevalchs och i samband med projektet släpps också en film om hur Skaparkollektivet Forma arbetar.

– Jag träffade Forma när jag arbetade på Stenkrossen i Lund och de frågade om jag ville vara med, berättar Hamed. De har också använt en av mina dikter i filmen, fortsätter han och förklarar att han ville vara med i projektet för att människor ska förstå hur viktigt det är att vi är snälla mot varandra och att vi tar hand om varandra.

– Vi ska inte tänka på religon och politik när vi möter en ny människa utan att vi är människor som finns i världen för att hjälpas åt, avslutar han.

 

Så här berättar Skaparkollektivet Forma om 17 000:
”I debatten om migration tenderar levande människor att omvandlas till anonyma volymer. Ett tal som gjorde intryck på Forma var 17 000. Denna siffra figurerade i media som en beräkning på hur många människor som skulle komma att utvisas från Sverige till Afghanistan. Forma ville förstå antalet och visa att det inte är just en anonym volym. Verket består av 17 000 unika små konstverk monterade i träramar. Konstverket visualiserar mängden 17 000, och framförallt att det inte bara är ett nummer. För bakom varje siffra finns det en personlighet, en historia, ett konstverk.”

23 jan 2019

Mer i samma kategori

Mer om Från Folkhögskolespåret till Liljevalchs vårsalong!