Deltagarporträtt fritidsledarutbildningen
Fritidsledarutbildningen

På fritidsledarutbildningen blev jag en trygg ledare

Patrik Wikstrand gick ut Fritidsledarutbildningen för ett par år sedan och arbetar i dag på fritidsgården i Västra Hamnen i Malmö, en verksamhet som han var med och byggde upp från start.

”Jag var själv ett stökigt barn när jag växte upp. I den skola som jag gick, hade jag turen att möta bra vuxna som såg mig och kunde leda min energi åt rätt håll. På det viset så fick jag chansen att ta mig vidare och förstörde inte för mig själv eller andra. Den erfarenheten tror jag hade stor betydelse när jag sökte mig till fritidsledaryrket. Jag utvecklade verkligen mina olika egenskaper som ledare när jag gick fritidsledarutbildningen på Eslövs Folkhögskola. Nu kan jag hoppa in i många olika okända situationer och leda dem framåt tillsammans med de ungdomar jag möter.

Det bästa med att arbeta som fritidsledare är känslan av att det jag gör på jobbet verkligen gör skillnad i ungdomarnas liv. Det märks kanske inte alltid direkt,  men när jag ser hur de bygger relationer till oss och till varandra, då vet jag att mitt arbete gett resultat. Här möts ungdomar från hela Malmö och både jag och de som besöker vår fritidsgård får möta människor med väldigt olika bakgrunder som vi kanske inte fått möta annars.

Eslövs folkhögskolas fritidsledarutbildning har en bredd. Du blir verkligen utmanad i flera olika situationer – ena dagen ger du dig ut och paddlar kanot eller ordnar aktiviteter för en grupp som läser svenska för invandrare, andra dagar får du vara med och arrangera stora arrangemang, som Skånerock. De praktiska erfarenheterna varvas med teoretisk kunskap och handledning av lärarna på utbildningen. Allt det tillsammans har gjort att jag fått verktyg för att bli den trygga ledare jag är idag. Jag har blivit ännu bättre på att bygga relationer efter att ha gått fritidsledarutbildningen.

Efter de två åren på fritidsledarlinjen fick jag med mig både teoretiska och praktiska kunskaper som gjort att jag kunnat arbeta i flera olika verksamheter efter min examen. Särskilt erfarenheten att leda och driva ett stort projekt har varit väldigt nyttigt för mig i den roll jag har idag, där jag varit med och byggt upp en alldeles ny mötesplats för ungdomar i Västra Hamnen i Malmö.

När du tagit examen kan du arbeta inom flera olika områden, inom LSS, på fritidsgård, i skolan, i kriminalvården eller på behandlingshem. Själv fick jag timvikariat direkt efter min praktikperiod som sedan ledde till ett fast arbete inom Malmö Stad. Det finns ett stort behov av fritidsledare idag och majoriteten av mina kurskamrater fick jobb direkt efter examen.

Den viktigaste drivkraften om du ska bli fritidsledare är viljan att vara medmänniska och att du är nyfiken på ungdomarnas värld. Du behöver också vara beredd på att tänka om och lösa problem i stunden. Har du den drivkraften så är fritidsledaryrket ett av de bästa jobben man kan ha!”

 

 

 

 

20 mar 2019

Denna artikel handlar om utbildningen Fritidsledarutbildningen.
Läs mer om utbildningen och ansök här.

Mer i samma kategori

Mer om Fritidsledarutbildningen