Personporträtt gästlärare Jacob Jeffries, musiker och låtskrivare från Los Angeles
Musikallinjen

Från Los Angeles till Eslöv

Två veckors intensivt arbete med att skriva årets musikal är över. Vår musikallinje har arbetat hårt tillsammans med vår gästlärare Jacob Jeffries, musiker och låtskrivare från Los Angeles. Vi fick en liten pratstund med Jacob mellan arbetspassen.

”Jag arbetar som låtskrivare och artist i Los Angeles. Just nu är jag mitt i arbetet med att släppa en skiva. Men när jag fick förfrågan om att komma hit och leda arbetet med att ta fram en ny musikal tillsammans med deltagarna på Musikallinjen så var valet inte så svårt – Sätta inspelningen på paus i två veckor? Eller missa möjligheten att kliva in i den här magiska musikalbubblan? Självklart ville jag komma hit och vara med om att skapa en ny musikal – en berättelse som inte berättats förr. Jag brukar säga att delta i en Lovewell-workshop är som att få gå loss i en godisbutik.

Att skapa en ny musikal tillsammans med andra är som att få gå loss i en godisbutik.

Jag var 13 år när jag kom i kontakt med Lovewell-metoden första gången. Erfarenheten av att skapa en egen musikal tillsammans med andra unga människor var helt magisk. Många gånger siktar man som artist mot en huvudroll. Det blir ofta en konkurrens om vem som får stå i rampljuset. Men under Lovewell-projekten gör vi plats för hela gruppen att uttrycka sig. Istället för att öva in en författare och kompositörs ord och musik, frågar vi de som deltar: Vem vill du vara på scen? Vad vill du berätta? Sedan skriver vi berättelsen ihop.

Lovewell-metoden har gett mig väldigt effektiva verktyg att driva kreativa processer.

På två veckor har vi skrivit en hel musikal tillsammans här på Eslövs folkhögskola och just de verktyg som deltagarna använt sig av, är de som jag använder varje dag i mitt yrke. De som anlitar mig vet att jag kan leverera en låt även under tidspress: Jacob, vi behöver en sång om en superhjälte! Till på tisdag! Och då har jag ett helt batteri av kreativa metoder som jag kan plocka fram.

Dessutom har erfarenheterna från Lovewell fått mig att förstå kraften av att skapa tillsammans. När vi skapar en musikal ihop uppmanar vi varandra att lämna egot utanför rummet. Istället upptäcker vi vad som händer när vi lyssnar på varandras infall och idéer. Teambuilding är grunden till allt. Jag vet att det jag gör blir en miljon gånger bättre om jag tar in fler kreatörer i processen. Bara genom ett samarbete kan resultatet bli större än de enskilda delarna tillsammans.”

Nyfiken på Jacob Jeffries? Här hittar du Jacob Jeffries på Spotify, och Humorbandet ”The Cooties” som gästband hos Conan 0´Brien 

13 sep 2019

Denna artikel handlar om utbildningen Musikallinjen.
Läs mer om utbildningen och ansök här.

Mer i samma kategori

Mer om Musikallinjen