En fritidsledare ler mot kameran, fritidsgård anas i bakgrunden
Fritidsledarutbildningen

Det finaste med att vara fritidsledare är mötet med barn och ungdomar

Möt Lina Ingerstedt, fritidsledare i Malmö Stad som gick ut fritidsledarutbildningen på Eslövs folkhögskola 2020.

Sommaren är snart slut och det är en av de varmaste dagarna i augusti när jag parkerar cykeln vid köpcentret vid Lorensborgstorget. Där inne, mitt emot Ica-affären har Lina Ingerstedt arbetat med att bygga upp en pop-up fritidsgård under sommaren för kvarterets barn och unga.

– Vi har precis fått besked om att verksamheten här ska permanentas, vilket känns väldigt bra eftersom vi verkligen sett att den här fritidsgården behövs, berättar Lina när vi slår oss ner med varsitt iskallt glas vatten.

Lina gick ut Fritidsledarutbildningen på Eslövs folkhögskola i början av juni. Jag undrar vad hon tagit med sig från utbildningen när hon nu arbetar som fritidsledare.

– Jag fick en otroligt bra grund på fritidsledarutbildningen, både rent praktiskt med hur vi arbetar tillsammans i en grupp i alla möjliga och omöjliga situationer men också de teoretiska bitarna som behövs för att förstå varför vi människor funkar som vi gör, säger Lina.

Unga människor behöver positiva förebilder, framför allt de unga som befinner sig lite i marginalen.

Varför behövs det fritidsledare idag, undrar jag.
– Unga människor behöver positiva förebilder, framför allt de unga som befinner sig lite i marginalen, svarar Lina.  Jag finns här för att skapa möjligheter för de som besöker oss. Här planerar vi det som ska hända på fritidsgården tillsammans. Så om någon vill göra en utflykt tex, då ser vi till att de själva får verktyg att genomföra den. Men unga vill göra både små och stora saker. Ibland handlar det faktiskt bara om att få prata med alla man möter om vad de skulle göra om de mötte en haj i vattnet, skrattar Lina.

Att arbeta så här innebär att vi har ett utbyte mellan unga och vuxna, fortsätter hon. Och det är inte alltid en dans på rosor – unga testar gränser och min vardag handlar också om konflikter och gränssättningar. Att jag har fått med mig verktyg från utbildningen för att kunna stötta mina kollegor i ett reflekterande arbetssätt är ovärderligt i de situationerna.

Eftersom fritidsgården ligger mitt i ett köpcenter, där många passerar i sin vardag så får de också besök av andra som bor på Lorensborg. Den äldre mannen som är på väg hem med kassar från Ica knackar på rutan och vinkar in till oss.

– En fritidsgård kan på det viset bli en plats som angår fler än bara våra barn och unga i kvarteret, berättar Lina. Det känns fint!


Lisa Karinsdotter Pålsson

 

 

 

 

27 aug 2020

Denna artikel handlar om utbildningen Fritidsledarutbildningen.
Läs mer om utbildningen och ansök här.

Mer i samma kategori

Mer om Fritidsledarutbildningen