Porträtt Frida Fält
Eslövs folkhögskola

Jag gillar det som inte är spikrakt

”Tiden på folkhögskolan gjorde mig trygg i mina studier”, Frida Fält, vår Studie- och yrkesvägledare berättar om sin väg till Eslövs folkhögskola.

Eslöv är min plats på jorden. Här är jag född och uppvuxen och här finns mina nära och kära som är min trygghet i tillvaron. Men genom mina olika utbildningar så har jag fått göra resor och utvecklats på ett vis som jag inte kunde förutse innan jag tog steget att läsa vidare.

Mina föräldrar började arbeta direkt efter skolan och så blev det också för mina syskon. Så jag tog en helt egen väg när jag beslöt mig för att studera vidare efter gymnasiet.

Jag sökte en frihet att forma mitt eget liv

Jag hade ingen aning om vad jag ville bli men jag sökte en frihet att forma mitt eget liv. Och utbildning var vägen till den friheten, det hade jag förstått. Mina betyg var fullständiga men de var inte toppenbra så det blev svårt att söka sig vidare. Då dök den högskoleförberedande kursen upp på Eslövs folkhögskola. Fastän jag inte visste vad folkhögskola var för något så sökte jag hit och kom in!

Det blev ett tufft år på olika sätt. Min pappa hade blivit sjuk i cancer och jag kämpade med den sorgen och oron samtidigt med mina studier.

Efter att jag tagit mig igenom den perioden ville jag göra allt för att må så bra som möjligt. Jag sa till mig själv: gå på det som känns bra i magen! Dessutom kom jag fram till att jag ville ha en roll där jag hjälper människor att hitta sin potential.

Tiden på folkhögskolan gjorde mig trygg i mina studier. Jag läste lite enstaka kurser och arbetade inom LSS innan jag mötte en studie- och yrkesvägledare under en praktikperiod på en gymnasiesärskola. Så som hon arbetade ville jag också jobba!

För jag gillar det som inte är spikrakt. Att arbeta med deltagare som har så olika bakgrunder är en spännande utmaning för mig som studie- och yrkesvägledare, vem är det som står här framför mig? Var kommer hens väg bära hän?

Lås dig inte vid vad studierna ska leda till i framtiden

I mina första vägledningssamtal uppmanar jag deltagarna att inte låsa sig för mycket på vad studierna ska leda till i framtiden. På folkhögskola utvecklas du som människa, du kommer att upptäcka saker som du inte tänkt på förut. Bildning ger bildning – du öppnar upp för nya tankar och får processa dig själv och din kunskap och förhållande till omvärlden.

Så framtiden kanske kommer att bli något som du just nu inte har en aning om!

Frida Fält, Studie- och yrkesvägledare på Eslövs folkhögskola

Berättat för Lisa Karinsdotter Pålsson

29 jan 2021

Mer i samma kategori

Mer om Jag gillar det som inte är spikrakt