Personporträtt fotbollstränarlinjen
Fotbollstränarlinjen

Direkt från utbildning till fotbollstränare på heltid

”Jag växte som människa genom många och intensiva diskussioner med kurskamrater som hade samma ambitionsnivå och brinnande intresse för fotboll som mig.”

Så säger Melvin som gick Fotbollstränarlinjen 2020–2022 om kursen. Sedan augusti 2022 jobbar han heltid som huvudtränare för Helsingborgs IF P13, där han dagligen använder sig av fotbollsteorin och ledarkunskaperna han fått med sig.

Hur är det att jobba som fotbollstränare?

”Det är fantastiskt att vara i en miljö där man jobbar med sitt intresse hela dagen. Fotbollstränare har oregelbundna arbetstider, men varje dag utvecklar man sin fotboll och sig själv som ledare, särskilt när man jobbar med unga.”

Melvin har framför allt tränat ungdomar mellan 13 och 19 år. Vilket har varit både utmanande och lärorikt. Det svåraste är när något hänt utanför fotbollsplanen som gör att en spelare presterar sämre. Men då tänker han på vad de lärde sig under utbildningen; att dialog och diskussion är rätt väg till det mesta.

Hur ser en arbetsdag ut?

Melvins dag börjar med morgonträning för en fotbollsklass på en skola. Sen åker han till kontoret på Olympia. Där väntar möten med andra tränare.

”Vi planerar hur veckan ska se ut och diskuterar vår spelfilosofi och spelsätt, kort sagt – hur vi vill jobba. Ibland använder vi oss av videoanalys, precis som under utbildningen. Sedan planeras kvällens träning i tränarteamet.”

Hur utvecklas du som tränare?

Alla akademitränare, som Melvin, har Helsingborgs IFs utvecklingschef Hans Eklund som tränarcoach. Det är väldigt lärorikt att ha en gammal landslagsspelare som bollplank – tillsammans går de igenom träning, upplägg, utförande och utvärdering.

Upplägget är väldigt likt en dag på Fotbollstränarlinjen, där tränarutbildarna Alex och Mats går igenom teori på förmiddagarna och ger återkoppling, både individuellt och i grupp, på de deltagarledda praktikpassen efter lunch.

Brinner du för fotboll precis som Melvin så kan du söka till Fotbollstränarlinjen fram till 1 maj. För årskurs 1 måste du ha behörigheter från grundskolan och ett allmänt fotbollsintresse. Du kan också söka direkt till årskurs 2 om du redan har tränarutbildningen UEFA C, eller har genomfört B-Ungdom som du uppgraderar till UEFA C genom en kort digital kurs. Läs mer om kursen här.

23 feb 2023

Denna artikel handlar om utbildningen Fotbollstränarlinjen.
Läs mer om utbildningen och ansök här.

Mer i samma kategori

Mer om Fotbollstränarlinjen