Porträtt av deltagares förälder
Allmän kurs – med extra stöd för dig som är ung

Folkhögskolan blev en vändpunkt för Bella och hennes mamma

På Eslövs folkhögskola har 18-åriga Bella fått vara mer än bara sina svårigheter. Hon har autism och en trasig skolbakgrund, men med en anpassad undervisning och ett stort stöd från personalen har hon kommit tillbaka. Nu trivs hon i skolan för första gången sedan lågstadiet.

Under hela högstadiet var Bella en hemmasittare. Enligt hennes mamma, Åsa Fagerlind, var hon bara i skolan ett fåtal dagar under de tre åren i högstadiet.

Att klara en vanlig skolgång har varit en omöjlighet för Bella. Hon har känt sig förvirrad av skolmiljön och ofta blivit missförstådd.. Kampen för att hitta ett alternativ som fungerar har varit lång, men i samband med att Bella fyllde 16 år började hon på Allmän kurs – med extra stöd för dig som är ung, på Eslövs folkhögskola.

– Jag gick själv på Eslövs folkhögskola och kom ihåg hur bra jag trivdes. Jag läste upp mina betyg och kom in på läkarlinjen efter min tid på skolan, berättar Åsa Fagerlind.

Hon och dottern Bella besökte skolan första gången för tre år sedan och intrycket var att personalen verkligen förstod dem, vilket varit sällsynt under de år som Åsa och Bella kämpat för att hitta rätt i både vården och i skolan.

Tack vare att socialförvaltningen i Eslöv gick med på att betala för Bellas plats på skolan, kunde hon börja.

– Det finns två vändpunkter i Bellas liv, den ena var när hon fick sin diagnos, vilket tog flera år, och den andra var när hon började på Eslövs folkhögskola.

På skolan har all den kapacitet som Bella har, som under många år varit gömd bakom hennes svårigheter, verkligen kommit fram. På ett år läste hon in högstadiets kärnämnen och hon har nu gått vidare till studier som motsvarar gymnasienivå.

– Hon är verkligen ambitiös och hon vill lära sig. Jag ser en enorm utveckling sedan hon började på skolan, säger Åsa som berättar att dottern känner sig hemma på skolan och att det är en miljö som hon verkligen trivs i.

Bella har även fått vänner och njuter av att den press som hon tidigare upplevt i skolans värld lättat. Hon kommer alltid att ha kvar de svårigheter som autismen innebär, men med lämpligt bemötande och en rejält anpassad miljö har hon möjlighet att komma till sin rätt och ha ett värdigt liv.

– På Eslövs folkhögskola är man inte konstig för att man sitter med hörselkåpor eller har huvan neddragen över ansiktet, säger Åsa och berättar att personalen, både pedagoger och deltagarcoacher på Allmän kurs – med extra stöd för dig som är ung, har betytt enormt mycket för dottern.

Deltagarcoacherna jobbar mycket med att ge struktur och förutsägbarhet till skoldagarna, vilket är en stor hjälp för deltagarna. Utbildningen är individuellt anpassad och den enskildes behov styr upplägget.

Hur framtiden kan se ut för Bella har hon och Åsa bara haft lösa diskussioner om. De njuter båda av att bara få vara i ett fungerande nu.

– Att slippa press är otroligt viktigt för Bella, det gäller även för framtidsplaner. Men jag är övertygad om att hon kommer att hitta sin plats i världen.

Berättat för: Lisa Winqvist

Kan man verkligen börja på en folkhögskola innan man fyllt 18 år? Det är en av de vanligaste frågorna som kommer upp när vi berättar om Allmän kurs – med extra stöd för dig som är ung. Sedan 2018 finns det ett tillägg i hur det kommunala aktivitetsansvaret, KAA, kan genomföras, där det tydligt framgår att Allmän kurs på folkhögskola eller de studiemotiverade kurser som folkhögskolorna driver, är en av åtgärderna som man kan besluta om för en ungdom som inte klarat sin skolgång. Läs mer här.

8 feb 2021

Denna artikel handlar om utbildningen Allmän kurs – med extra stöd för dig som är ung.
Läs mer om utbildningen och ansök här.

Mer i samma kategori

Mer om Allmän kurs – med extra stöd för dig som är ung