Deltagarcoach och lärare Allmän kurs med extra stöd
Allmän kurs – med extra stöd för dig som är ung

Folkhögskolan ger dig en ny chans att klara studierna

Allmän kurs – med extra stöd för dig som är ung, finns till för dig som haft det extra trassligt under skolgången och behöver stöd för att ta igen dina förlorade studier. Vi fick en pratstund med Catharina Zemlicka och Linus Tenman som arbetar som deltagarcoach och pedagog på kursen.

– Den största utmaningen för oss pedagoger och coacher är att bygga upp ett förtroende hos dig som kommer hit, berättar Catharina. Vi vill att du ska känna att här får jag lov att vara den jag är. Det är helt OK att ha en dålig dag – bara du kommer hit och ger oss och dina studiekamrater en chans.

Många gånger har de som Linus och Catharina möter varit hemma i många år och upplevt en stark social isolering. Då kan det första steget att våga ta sig till skolan.

Det bästa med mitt arbete som deltagarcoach är att jag får vara med och se unga människor hitta sin styrka och förstå sina egna resurser

– Vi coacher ser till att möta upp vid tågstationen i början, säger Catharina. Det brukar bli bättre med tiden, målet med kursen är ju att bygga en grund som hjälper dig ut i vuxenlivet. Både för att du tar igen dina studier men också genom att du får träna upp dina sociala färdigheter. Många av de som går på Förberedande folkhögskola gör en fantastisk resa, fortsätter hon. Det bästa med mitt arbete som deltagarcoach är att jag får vara med och se unga människor hitta sin styrka och förstå sina egna resurser.

– Här ser vi inte bara till studierna, menar Linus, lika viktigt är hur du utvecklas som person när du går här. Det är det häftigaste med att arbeta här, fyller Catharina i. Skolresultat är inte allt! Jag möter de som kämpar och kämpar med matten, tex. Då försöker jag visa på att det finns andra möjligheter – även om du inte kan ta igen alla delkurserna i matematik så kan du med de färdigheter du får med dig från oss, ta vara på alla de andra möjligheter som faktiskt finns!

Med de färdigheter du får med dig från oss, kan du se och ta vara på alla de möjligheter som faktiskt finns att komma vidare i livet

Linus berättar att kurserna hela tiden utvecklas och anpassas till de deltagare som blir antagna till utbildningen.

– Förra året upptäckte vi att vi hade alldeles för långa lektioner och att vi startade för sent på dagen. Så vi la om planeringen så att vi börjar dagen tidigare med gemensam frukost och promenad, sedan har vi kortat ner lektionerna från 90 till 60 minuter. Vi försöker överlag ägna mer tid åt fysisk aktivitet och andra faktorer som får en att må bra.

De flesta som går på förberedande folkhögskola eller folkhögskola för unga har någon form av neuropsykiatrisk funktionsvariation.

– Det finns olika strategier för att ta dig an de utmaningar livet innebär. Du kan välja en destruktiv strategi där din funktionsvariation hela tiden lägger krokben för dig i vardagen och blir något att skylla på, säger Catharina. När du kommer hit hjälps vi åt att hitta fram till konstruktiva strategier som gör att din funktionsvariation till och med kan bli din styrka.

De deltagarcoacher och pedagoger som arbetar på Allmän kurs – med extra stöd för dig som är ung,  har väldigt olika bakgrunder. Några har erfarenhet från psykiatrin, andra har arbetat länge med människor på annat vis. Gemensamt är att kompetensen om hur samhället fungerar är hög i arbetsgruppen. En stor del av kursens innehåll handlar om att förstå hur man tar kontakt med myndigheter och all vardagsadministration som tillhör ett självständigt vuxenliv.

Om du bara visar vad det är som är svårt för just dig så löser vi det, tillsammans

– Nyckeln till att vårt arbete med deltagarna fungerar så bra är att vi som arbetar här är tydliga och ärliga. Vi vågar stå kvar, säger Catharina, även när det blir konflikter. Om du bara visar vad det är som är svårt för just dig så löser vi det, tillsammans.

– Här bygger vi långsamt upp dina färdigheter, säger Linus. Många av våra deltagare ser folkhögskolan som en ny möjlighet att klara av sin skolgång och utvecklas som individer. Varje individ är unik och vår målsättning är att tillgodose just dina behov.

 

Till Allmän kurs – med extra stöd för dig som är ung söker du via din hemkommun. Du är alltid välkommen att höra av dig till oss. All kontakt börjar med ett studiebesök på skolan där du får känna på om verksamheten kan vara något för dig.

 

22 okt 2019

Denna artikel handlar om utbildningen Allmän kurs – med extra stöd för dig som är ung.
Läs mer om utbildningen och ansök här.

Mer i samma kategori

Mer om Allmän kurs – med extra stöd för dig som är ung