Daltagarporträtt
Behandlingspedagog

Allt handlar om perspektiv

”Min bakgrund har gjort att jag vill vara en person som gör skillnad. På riktigt.” Möt Akram Vafa, tidigare studerande vid Yh Behandlingspedagog. Akram arbetar idag med ungdomar på behandlingshem och inom skolan.

Behandlingspedagogutbildningen har gett mig verktyg så att jag kan arbeta med flera perspektiv, inte bara mitt eget. Jag ska se till hela situationen: individen jag arbetar med, samhällets och familjens perspektiv.

Om du har få vägar in till det vanliga samhället så är det lätt att hamna snett

Jag växte själv upp i ett utsatt område i Landskrona och har en ryggsäck med tunga erfarenheter med mig. När man växer upp i den miljön så finns det få vägar in till det ”vanliga” samhället. Som ung är det väldigt lätt att hamna snett när det är ont om goda och konstruktiva förebilder där man bor. Min bakgrund har gjort att jag vill vara en person som gör skillnad. På riktigt.

I min närhet fanns det en ungdomscoach. Hon stöttade ungdomarna och såg till att de inte hamnade snett. Så ville jag också arbeta! Hon berättade att hon läst på Eslövs folkhögskola. Men för att kunna söka in, behövde jag fixa mina gymnasiebetyg. Så jag arbetade som bilmekaniker samtidigt som jag pluggade in mina behörigheter.

Och jag kom in! Det var tufft i början: ”Shit! Passar jag verkligen in här?” tänkte jag flera gånger. De tunga teoretiska avsnitten var en utmaning men vi stöttade varandra i klassen. Jag mötte lärare som hade ett genuint intresse av vem jag var och hur jag kunde utvecklas.

Det handlar om att hitta ett bra och äkta förhållningssätt till de du ska möta i behandling

Så om du funderar på att söka till utbildningen – var inte rädd för att ta utmaningen som utbildningen kommer att ge dig! Det här är inte en individuell utbildning , utan ni lär er tillsammans som grupp. I slutändan handlar det om att hitta ett bra och äkta förhållningssätt till de du ska möta i behandling.

Det väcker mycket känslor att utbilda sig till behandlingspedagog. Jag har verkligen fått arbeta med mina egna inre murar och kommit till en insikt att jag är en människa av kött och blod – ingen robot.

Genom att jag gjort den här resan själv, från hårdhet och knytnävar till samtal och självinsikt, så känner jag på mig när det börjar växa till sig hos de ungdomar jag möter i mitt arbete på behandlingshem och i skola. Det gör att jag kan avvärja det som håller på att ske. ”Försök prata istället” säger jag. Ofta får jag svaret:  ”Mannen vad är det med dig – ska jag prata?!?”.

Ducka för våldet, är mitt främsta budskap.  Känner du för att mangla den här personen då behöver du inte visa det, för du vet redan vem du är. Försök prata. Vill du fightas – gör det på rätt sätt. Gå in i en träningslokal och få ut din ilska. Är du arg på myndigheterna eller samhället, tala genom papper. Det är en demokrati vi lever i.

Jag arbetar inte bara med att stoppa destruktivitet utan visar vägen framåt

I och med min utbildning så kan jag fungera som en vägledare. Inte bara arbeta med att avvärja och stoppa destruktivitet utan visa vägen framåt. Berätta om att de här rättigheterna har du och din familj, så här kan du få hjälp om du är beredd att ta emot den.

Jag är stolt över den resa jag gjort. Men jag hade aldrig klarat av det utan min familj som funnits med mig hela vägen. Utan dem, inget.

Akram Vafa, Behandlingspedagog
Berättat för Lisa Karinsdotter Pålsson

HÄR kan du se en film som Akram gjort tillsammans med ungdomar från Lund, Malmö och Kristianstad.

9 feb 2021

Denna artikel handlar om utbildningen Behandlingspedagog.
Läs mer om utbildningen och ansök här.

Mer i samma kategori

Mer om Behandlingspedagog