Porträttbild av kompositören Mattias Bylund
Låtskrivarlinjen

Lyssna på det du hör i ditt huvud!

Varje år gästar Mattias Bylund låtskrivarlinjen för att möta och coacha deltagarna i deras musikaliska projekt. Mattias har en lång karriär bakom sig som arrangör och kompositör, med samarbeten med bland andra Max Martin och andra stora producenter. 2016 vann han en Grammy för ett stråkarrangemang till Taylor Swifts album 1989.

Hej Mattias, hur är det att lämna studion för Eslövs folkhögskola?

Det är alltid väldigt inspirerande att komma hit och möta människor som verkligen bestämt sig för att de vill skriva musik. Varje grupp som jag mött har haft väldigt olika personligheter och de vill titta på helt skilda saker – allt från hur man får fram vissa effekter i ett datorprogram till hur man får låttexter att gifta sig med det musikaliska uttrycket. På den korta tiden jag är här hoppas jag att jag kan vara en inspiratör som får gruppen att ta sig vidare.

Hur kommer det sig att du har lyckats ta dig så långt inom arrangemang och låtskrivande?
Jag arbetade länge som musiker i olika liveband och som pianist. Min första dröm var att bli pianist i ett TV-program, vilket faktiskt förverkligats med tio år i Bingolotto!

Men så fick jag tidigt ett samarbete med flera producenter som gillade det jag gör. Min specialitet är ju stråkarrangemang och att jag hittade just den nischen, gör att jag blivit en som man kontaktar när man ska brodera ut eller få en låt att hänga ihop. Flera av de producenter som jag började samarbeta med har sedan fått stora framgångar och jag åkte med på den resan. Kanske var jag också en av dem som var med och la en byggsten till deras framgångar.

Vad är det som drivit dig att ta dig dit du är idag?

Oj! Det där var nästan en livsfilosofisk fråga! Men om jag får tänka lite…

Jag tror att det handlar om att jag tycker om att hjälpa andra att nå sin fulla potential. Det låter ju som att jag håller på med någon slags välgörenhet. Men om jag kan använda min musikaliska kunskap till att komplettera andra så att deras musik blir så bra som möjligt då känner jag mig väldigt nöjd.

Att jag har fått förmånen att samarbeta med dessa etablerade och skickliga producenter handlar mycket om att jag hittade min nisch, det som visade sig vara min främsta styrka –stråk. Så att försöka hitta ”det” är ett starkt tips till de som står i början av sin karriär. Vad är det som gör ditt musicerande unikt?

Har du några andra tips till de som vill utvecklas som låtskrivare?

Lyssna på det du hör i huvudet! Det är det som gör att du hittar just ditt uttryck.

Och sedan, det som kanske är allra viktigast: Ge dig inte förrän det du komponerat verkligen blir bra! Om inte du tycker att det du gjort är fantastiskt – varför ska då någon annan gilla det?

6 maj 2020

Denna artikel handlar om utbildningen Låtskrivarlinjen.
Läs mer om utbildningen och ansök här.

Mer i samma kategori