Personporträtt
Låtskrivarlinjen

Varje person jag möter ger mig en unik möjlighet att lära mig något nytt

Efter musikstudier i London och turnéer jorden runt, landade Elin Stjernström i Eslöv som undervisare på våra musikutbildningar. Här delar hon med sig av hur hon tänker om sitt arbete.

”Jag kommer från en stor och musikalisk familj. Min mamma och pappa träffades på musikhögskolan och det har alltid låtit mycket och högt om mig. När jag var liten sa mamma: Antingen tappar hon rösten helt eller så blir hon operasångerska! Så för mig fanns inte några andra alternativ än musik när jag skulle välja väg i livet.

Jag hade bråttom i väg från Sverige. Så snart jag var klar med gymnasiet i Göteborg, sökte jag mig vidare till högre musikutbildning och kom in på dåvarande Tech Music Schools, nuvarande BIMM i London.

Efter två år på resande fot med turnéer över världen så landade jag i Eslöv för att arbeta med musikalklassens uppsättning som gästlärare. Jag kände direkt att här är jag hemma. Det finns en ro här som jag hade längtat efter. Sedan några år bor jag i ett litet hus i Stehag – min plats på jorden.

På den här skolan får jag chansen att ta död på mina egna fördomar minst en gång per termin.

Jag älskar mitt jobb. Det som sker i klassrummet är helt beroende av att vi skapar relationer till varandra. Alla de jag möter på låtskrivarlinjen kommer med olika förkunskaper och mitt jobb är att möta gruppen där de är. Vi utgår från deltagarnas intressen och kan låta det växa. Någon vill nörda ner sig i ren teori, en annan vill satsa på komposition eller att utveckla sin sång.

Varje person jag möter ger mig en unik möjlighet att lära mig något nytt. Det är min utgångspunkt i förhållande till vad bildning står för. På den här skolan får jag chansen att ta död på mina egna fördomar minst en gång per termin.

Jag har aldrig varit så rädd som stunden innan jag klev in i deras klassrum för första gången

Jag är musiker så när jag arbetar i musikalklassen och hos låtskrivarna, då rör jag mig i kända vatten. De senaste åren har jag även arbetat på fotbollstränarlinjen för att hjälpa dem med kursen röst och kommunikation. Det har varit sjukt roligt! Men jag har aldrig varit så rädd som stunden innan jag klev in i deras klassrum för första gången. När jag väl stod där så möttes jag av intresserade och fascinerade deltagare som var nyfikna på vad jag hade att lära dem.

Kursen har lärt mig att det inte är så stor skillnad på ett band och ett fotbollslag – det handlar om att skapa samhörighet, förståelse och att intuitivt kunna följa varandras spel med den teknik man lärt sig.”

Elin Stjernström
Lärare på låtskrivarlinjen

Berättat för Lisa Karinsdotter Pålsson

24 maj 2021

Denna artikel handlar om utbildningen Låtskrivarlinjen.
Läs mer om utbildningen och ansök här.

Mer i samma kategori

Mer om Låtskrivarlinjen