Profil deltagare framför väggmålning
Studiemotiverande folkhögskolekurs

En finurlig tolkning av tiden på Eslövs folkhögskola

Så har vi äntligen invigt vårt nya Multihus! När du kommer in i entrén möts du av en graffittimålning som en av våra deltagare, Sylvia Aalori arbetat med under vårterminen. Vi fick en pratstund med Sylvia för att höra hur hon arbetat med utsmyckningen.

”När Multihuset byggdes gick jag Studiemotiverande folkhögskolekurs och där fick en lärare nys om att jag arbetat med graffitti. Jag blev uppmanad att söka uppdraget att utsmycka väggen i entrén och fick det! En av motiveringarna var att jag har en koppling till skolan.

Målningen är inspirerad av de möten jag haft med de som arbetar och studerar på skolan. Man kan säga att den är en finurlig tolkning av det jag själv mött som deltagare och alla de infall och idéer som kommit till mig från olika personer under tiden att jag målade väggen. Det roligaste i arbetet med väggmålningen har varit att pussla ihop skolans ledord och kollegiets brainstorming med mina egna upplevelser och ord. Där finns flera karaktärer i målningen som faktiskt är avbildade av riktiga personer som jag mött här.

Ingenting på väggen är gjort av en slump. Där finns en tanke med allt. Jag har till exempel vävt in flera av de språk som talas bland personal och deltagare. För någon dag sedan hörde jag en deltagare fråga en annan om vad en textrad på målningen betydde. Då log jag brett inombords och tänkte att mitt trick har fungerat – att en utsmyckning kan bli ett sätt att bygga broar och öppna upp för nya möten.

Tiden innan jag kom till Eslövs Folkhögskola hade jag varit långtidssjukskriven och nere i depression men med hjälp av kursen och skolan kunde jag komma igen och få tillbaka min livsglädje, motivation och tro på livet. Idag känner jag att jag har verktyg att skapa mig en tillvaro där hälsa, ekonomi och platsen för eget skapande får och kan ta plats. Det har varit befriande att inte bli fast i ett fack och jag har fått utvecklas i min egen takt.

I dag går jag på fastighetsskötarlinjen och siktar på att komma ut i jobb som fastighetsskötare så småningom. Rollen som fastighetsskötare passar mig fint, jag trivs med att arbeta med människor samtidigt som jag får arbeta praktiskt. Jag ser mig som en social problemlösare, helt enkelt!

Det lär bli fler nya äventyr efter tiden här och jag ska se till att de blir färgglada också.”

Berättat för Lisa Karinsdotter Pålsson

13 sep 2021

Denna artikel handlar om utbildningen Studiemotiverande folkhögskolekurs.
Läs mer om utbildningen och ansök här.

Mer i samma kategori

Mer om Studiemotiverande folkhögskolekurs