Bakre raden stående deltagare Hiba, Ahed, Mostafa från Hyllie Park folkhögskola. Främre raden sittande Olivia och Monia från Eslövs folkhögskola. På väggen bakom skymtar Hiba och Mostafas reportage.
Allmän kurs – Gymnasienivå

Allmän kurs skriver reportage om samhällsproblem

I fredags avslutades ett reportageprojekt på tre skånska folkhögskolor med en vernissage där Allmän kurs spår 2 och 3 visade upp sina verk. Deltagare från Hyllie Park och Östra Grevie tog sig till Eslövs folkhögskola trots tågproblem för att dela med sig av vad de jobbat med under våren.

Förberedelser och inspiration

Innan projektet drog igång fick deltagarna lyssna på en föreläsning av Erika Oldberg, prisbelönt journalist på Sydsvenskan. Hon delade med sig av sina erfarenheter och tipsade om vad man ska tänka på när man skriver reportage. Den viktigaste lärdomen var att alltid vara säker på att det man skriver om är sant.

Därefter delades deltagarna in i blandade grupper med en lärare och började jobba med sina egna reportage på temat samhällsproblem. Diskussionerna handlade om lämpliga ämnen och var man kunde hitta bra information. Läraren tipsade deltagarna om att mejla personer de ville intervjua så snart som möjligt för att hinna boka tid.

Erfarenheter och utmaningar

På fredagen samlades grupperna igen för att presentera sina reportage. Jag passade på att prata med några av deltagarna om deras upplevelser.

Monia och Olivia från Eslövs folkhögskola tyckte att det var lätt att hitta ett ämne, men att det var svårt att komma på frågor att ställa i intervjuerna. De tyckte att det mest lärorika var att öva på att skriva en faktatext.

Hiba, Ahed och Mostafa från Hyllie Park folkhögskola hade en annan upplevelse. Mostafa tyckte att det var svårt att komma igång och att redigera den färdiga texten. Både Mostafa och Hiba hade problem att hitta ansvariga personer att intervjua, men tyckte att det var lättare att prata med privatpersoner som berörts av problemet.

Tips till andra som ska skriva reportage

Deltagarna delade med sig av sina bästa tips till andra som skriver reportage:

  • Börja i tid! Intervjuer kan ta tid, och det kan vara svårt att hitta personer som vill bli intervjuade. Tveka inte att tänka i nya banor, till exempel kontakta lokalpolitiker.
  • Samla ihop all information först! Det blir lättare att skriva en bra text om man har all fakta samlad.

Sammanfattning

Reportageprojektet var en lärorik och utmanande upplevelse för deltagarna. De fick lära sig om hur man skriver en faktatext, hur man intervjuar personer och hur man hittar relevant information. Resultatet var många olika, intressanta och engagerande reportage om aktuella samhällsproblem.

Bakre raden: Hiba, Ahed, Mostafa (Hyllie Park folkhögskola). Främre raden: Olivia och Monia (Eslövs folkhögskola). På väggen bakom skymtar Hibas och Mostafas reportage.

Läs Eslövs folkhögskolas reportage här: Allmän kurs reportage 2024

Text och bild: Karin Brunby, kommunikatör Eslövs folkhögskola

27 maj 2024

Denna artikel handlar om utbildningen Allmän kurs – Gymnasienivå.
Läs mer om utbildningen och ansök här.

Mer i samma kategori

Mer om Allmän kurs – Gymnasienivå