FC Rosengård – Framtidens ledare

Med stöd från Sparbankstiftelserna i Skåne startar Eslövs folkhögskola och FC Rosengård under 2021 en tränarutbildning riktad till tjejer engagerade inom fotoboll.

Tillsammans med FC Rosengård vill Eslövs folkhögskola bygga ett nätverk bland unga fotbollstjejer i hela Skåne för att inspirera dem till att ta steget och bli förebilder och tränare för nästa generations fotbollsspelare. Eslövs folkhögskola har som den enda heltidsutbildningen i Sverige, utbildat fotbollstränare i över 20 år tillsammans med Svenska fotbollsförbundet och Skånes fotbollsförbund. FC Rosengård arbetar redan aktivt för att få fler kvinnliga ledare.

Projektet kommer att innebära ett kunskapsutbyte mellan Eslövs folkhögskola och FC Rosengård och riktar sig till hela Skåne. Själva utbildningen sker under skolloven och genomförs med två grupper, en för flickor i yngre tonåren och en för äldre flickor i åldrarna 16 till 18 år. Platsen för utbildningarna kommer att delas mellan Malmöstadsdelen Rosengård och Eslöv. På så vis får fotbollsengagerade tjejer i Skåne en möjlighet att träffa och lära känna andra likasinnade från olika delar av regionen.

– Det har hänt mycket de senaste tio åren men vi måste fortsätta arbeta för jämställd idrott. För vår förening är det viktigt att alla får samma möjligheter att tro på sin dröm, både på och utanför plan, säger Jenny Damgaard, klubbchef för FC Rosengård. Vår förhoppning är att fler unga kvinnor söker sig till Fotbollstränarlinjen vid Eslövs folkhögskola för att sedan engageras som tränare hos oss eller andra föreningar.

Projektet genomförs med stöd från Sparbankstiftelsen Finn, Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta och Sparbanksstiftelsen Skåne.

– Goda förebilder behövs inom idrotten för att förmedla inspiration, trygghet och kunskap. Satsningen på kvinnliga tränare har flera dimensioner och i slutänden hoppas vi kunna bidra till ökat fotbollsintresse bland tjejer. Rörelse, aktivitet och sociala kontakter är något vi alla behöver för att må bra. En viktig utmaning för samhället framöver är att bryta trenden med ökat stillasittande och social distansering, säger Helena Björkman, bankchef på Sparbanken Skåne.


FC Rosengård är en förening med 700 aktiva medlemmar.
Föreningen har ett starkt socialt engagemang i stadsdelen Rosengård med flera projekt som ex. Boost by FC Rosengård och Football for Life.

Framtidens ledare genomförs med stöd från Sparbankstiftelserna.

Kontaktpersoner