Deltagarporträtt utbytesstudent från Peru
Allmän kurs – Gymnasienivå

Jag vill lära mina elever att tänka själva

Fernando Bartra är en av våra gäststudenter från Peru. Under tre veckor i mars studerade han tillsammans med våra deltagare på Interkulturellt entreprenörskap. Innan han åkte tillbaka till Pucallpa berättade han vad han tar med sig från sin tid hos oss.

 

”Jag läser till lärare i de lägre klasserna på UNIA och kommer från en liten by i Amazonas, som heter Iparia. Jag är den förste i min familj och den första i släkten och faktiskt också den första från vår by som varit utomlands. Så det är stort för alla runt omkring mig att jag tagit mig så här långt. Men det hade inte gått utan min egen pappa, han visade mig vägen.

Min pappa fick lära sig att klara sig själv när han lämnade sin by för att studera. Farfar släppte bara av honom i stan och sa, ska du studera får du fixa det på egen hand! Jag är väldigt stolt över honom, för han klarade sina studier och blev lärare, fastän det var ett hårt liv i staden. Han fick gå utan mat vissa dagar. När han tagit sin lärarexamen kom han till vår by och började arbeta som lärare och det var så han träffade min mamma. Nu är vi flera syskon och han har lärt oss alla hur viktigt det är med utbildning.

När jag reser hem har jag med mig flera av de metoder som vi fått prova på här hos Eslövs folkhögskola. Jag tycker om hur ni bemöter eleverna i Sverige, att man får ha sina åsikter ifred och blir respekterad även om man tänker annorlunda än gruppen. Det är viktigt och något jag vill föra vidare till de barn och ungdomar jag kommer att möta som lärare.”

Året på Interkulturellt Entreprenörskap innehåller studier tillsammans med studenter från ursprungsbefolkningen i Uyacali-området i Peru. Precis som många andra ursprungsbefolkningar i världen kämpar folken längs amazonasfloden för att bevara sin kultur. Att ta del av dessa erfarenheter är en av kursens huvudsyften och ger dig en unik möjlighet att utvecklas som interkulturell entreprenör.

 

2 apr 2019

Denna artikel handlar om utbildningen Allmän kurs – Gymnasienivå.
Läs mer om utbildningen och ansök här.

Mer i samma kategori

Mer om Allmän kurs – Gymnasienivå